Clovek

neskoncnost

It takes a loveheartmind to be allpossible.

Transcedenca

kosarica

0

Cas za knjige

Knjige beremo vedno znova in nikoli do konca.
Modróko, akašejke

Branje knjig nam odpira nove dimenzije. Je ptica, ki razprostira krila k razumevanju izkustva, kjer se zavemo, da Besede niso sonce, ki ga opisujejo – pravi ena akašejka v knjigi Modróko.

V nadaljevanju ti ponujam vpogled v bralne pokrajine.

Najnovejša avtorska knjiga Modroko, Akašejke (2020) vsebuje 500 spoznanj o življenju, sledi ji slovensko-bangladeški izbor poezije V bližini tišine, ki je izšla v Sloveniji in Bangladešu (2019), ter pesniški prvenec Prosti pad (2013).

Večina knjig prinaša poezijo, ki jo razumem kot ljubezenski odnos do življenja – vsega, kar obstaja in nas prežema. Poetičnost je potrebna, da se zunanje in notranje prežameta v celovitost. Zato je zame poezija tudi način življenja, v katerem je ljubezen brezpogojna predaja.

Trem avtorskim knjigam sledijo tri avtorske knjižice (t.i. “booklet-i”) – kot se imenujejo promocijske oz. predstavitvene publikacije z manj stranmi: dvojezična slovensko-angleška Volila bi poeta (2019), nastala v okviru festivala Dnevi poezije in vina (2019), trojezična slovensko-italijansko-angleška Tebe, ki te bom volila / Di te che voterò (2019), nastala v okviru mednarodnega festivala Festival Internazionale di Poesia in pod okriljem mednarodne pesniške platforme in revije Versopolis, ter dvojezična slovensko-italijanska Nekdo prej / Qualcuno prima, nastala v okviru mednarodnega italijanskega projekta in založbe Culturaglobale (2015).

Drugačno avtorsko mesto imajo preostale štiri knjige (Prgišče listja // Pepel, prah in revolucija // Premalu miru // Strip-o-kritika), nastale v okviru Inštituta IRIU (Inspiracija, Raziskovanje, Inovacija, Umetnost), organizacije, ki sem jo ustanovila leta 2009 in je 9 let kasneje zrasla v podjetje z imenom IRIU.

Navedene zbirke poezije in prva kritika v stripu na Slovenskem so plod ustvarjanja številnih predanih avtorjev. Ti so pripomogli, da je bila poezija nekaterih mednarodno nagrajenih tujih pesnikov prvič prevedena v slovenski jezik oz. da smo zaorali ledino v novo knjižno zvrst: kritiko v stripu. Poleg navedenih zbirk je v okviru Inštituta IRIU nastala tudi teoretično knjiga Umetnost tekoče moderne / Art of Liquid Modernity, ki je pregled nastalih inovativno-eksperimentalnih pesniških projektov do ustanovitve Inštituta IRIU, katerega predhodnik je bilo Društvo za sodobne umetnosti Aggressive Theatre.

V kolikor te zanima, so nekatere knjige še na voljo za nakup, preostale si je mogoče izposoditi v nekaterih knjižnicah.

Znanje, knjige in učitelji so zato, da jih pozabimo in se odpremo brezpogojnemu viru izkustva.
Modróko, akašejke