neskoncnost

Language frequencies

kosarica

0

Pozdravljen

'Nikoli ne bo popolnoma jasno, kaj se v resnici dogaja v duši, ki piše; včasih se zdi, da so črke samo sledi, ki jih pušča neznana žival.' – Olga Tokarczuk

Dr. Glorjana Veber (1981) je pesnica, urednica in performerka. Diplomirala je iz politologije na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani, kjer je nadaljevala magistrski študij iz sociologije vsakdanjega življenja, opravljala dodatne izpite na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani ter naposled doktorirala na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani iz literarnih ved na temo Poezija – element družbene spremembe.

Je avtorica več nacionalnih študij bralne kulture, s katerimi je med drugim sodelovala pri pripravi Nacionalnega programa za kulturo. Zadnjih deset se je specializirala za preučevanje kvantne fizike v kontekstu jezika, predvsem poezije, ter predava o delovanju in vplivu frekvenc v jeziku. Za poezijo, prevedena je v približno 40 svetovnih jezikov, je prejela več domačih in mednarodnih nagrad.

V okviru svojega Inštituta IRIU (Inspiracija, Raziskovanje, Inovacija, Umetnost) je v 10-ih letih razvila in znanstveno utemeljila več kot 1000 eksperimentalnih projektov s poezijo, imenovanih Literatura situacij, ki so bili predstavljeni doma in v tujini. Posamezni projekti so angažirali tudi več kot 30.000 udeležencev. Je avtorica več pesniških zbirk, ki so izšle v Sloveniji in tujini (Prosti padRazkošjeNekdo prejŠepet od nikoder idr.), med njimi tudi dvojezične knjige V bližini tišine, ki je prva slovenska knjiga, izdana v Bangladešu. Od javne agencije za knjigo je prejela štipendijo za uveljavljene ustvarjalce za področje leposlovja in leta pred tem za perspektivne.

Nazadnje sta bili po izboru Ministrstva za kulturo Severne Makedonije v makedonski jezik prevedeni dve njeni pesniški zbirki (Prosti pad in Razkošje). Med drugim je avtorica 3-krat razprodane knjige 500-ih duhovnih misli o življenju Modróko, poimenovane po Akaškem polju: akašejke. Kot pesnica je vključena v številne mednarodne antologije in redna gostja na mednarodnih festivalih in knjižnih sejmih. Je članica slovenskega centra PEN in nadzornega odbora Združenja avtorjev Slovenije s certifikatom Združenja nadzornikov Slovenije. Službuje kot vodja financ, marketinga in pravne pisarne v inženirskem sektorju.  

Foto | Jan Pirnat

article
Glorjana Veber - Modróko

VEČER V SOBOTO / Članek / 27.06.2020

article
Glorjana Veber: "Če dvigujemo lahkoto, ne bomo vzdignili teže."

DOBRINASVETI.SI / Intervju / 13.05.2020

article
Glorjana Veber: "Za osebni razvoj je bistveno izzivati sebe!"

METROPOLITAN / Intervju / 29.04.2020

article
Zdaj je čas, da najdemo v sebi novega človeka, ki bo kos vsem nadaljnjim izzivom

LIZA MAJA / Intervju / 17.04.2020

article
Ko iščemo, ustvarjamo

VEČER / Članek / 16.09.2017

article
Ustvarjalec, ki presega, pomaga družbi

VEČER / Intervju / 04.05.2017

article
Umetniki so kapital države

ŽENSKA / Intervju / 03.05.2017

article
Vitezinja bi volila poeta

VEČER / Članek / 25.04.2017