neskoncnost

Language frequencies

kosarica

0

18.02.2024

4 min

Živele 'fake news'

Bistvo situacij, ko se fotografije jemljejo iz njihovih prvotnih kontekstov in se nato širijo po socialnih omrežjih z drugačnimi nameni in zavajajočimi informacijami, je prav tisto, kar sem pred približno desetletjem slišala na konferenci o statistiki na Brdih (navajam po spominu): "Podatke je mogoče mučiti tako dolgo, da nam dajo tisto, kar si želimo," in to razkriva resnično sliko sodobne družbe. Citirana izjava nam daje vpogled v to, kako lahko podatki postanejo orodje za izkrivljanje resnice v prid določenim interesom, kar odpira vprašanja resnice, manipulacije in sprejemanja informacij.

Zakaj si tako zelo želimo tovrstnega mučeništva in potrditve 'svojega prav' brez upoštevanja konteksta? Dober občutek je nekoga obesiti, kajne? Izkrivljanje informacij ni zgolj težava sodobnosti; njegove korenine segajo v človeško naravo in družbeno dinamiko. Raziskave kažejo, da smo nagnjeni k iskanju potrditve svojih prepričanj – dovzetni smo za informacije, ki se ujemajo s tem, kar že verjamemo.

Ni naključje, da algoritmi socialnih omrežij delujejo enako: dajejo nam več tistega, kar iščemo. Strokovni izraz za to je kognitivna pristranskost in vodi do osebnega zavračanja našemu prepričanju nasprotujočih si informacij, tudi če so dejansko resnične. Posledično je postal fenomen manipulacije z informacijami način izkrivljanja resničnosti, kar postavlja pod vprašaj integriteto posameznikov, organizacij idr., ki tovrstne informacije širijo.

Zdi se, da je naša narava, s katero nas Slovence označujejo kot narod hlapcev, še kako resnična in aktualna: "Sem pač hlapec, sam sebi privoščim najmanj, zato mi je vseeno, ali je nekaj laž ali resnica – gospodar že ve." In tako 'Krajnski Janez', željan videti svojega obsojenca viseti, hiti in ne preveri v kakšnem kontekstu je bila predstavljena vsebina na pričujoči fotografiji. Posledice so kmalu vidne: čeprav se zdi, da 'Janezov' obešenec visi, je v resnici trdno na tleh, saj ima pod nogami ustrezen stol konteksta, visijo pa zato 'Janezova' integriteta, ugled in zaupanje.

Da se razumemo: to ni debata o temah za katere so bile katerekoli tovrstne fotografije prvotno posnete, ampak debata o tem, kako zavajajoče informacije ne prispevajo k odpiranju dialoga in iskanju bistva problema ter njegovih rešitev, ampak ga poglabljajo. Potencialna NE opravičila za (ne) hotene zmote in 'fejkanje' informacij pa zgolj potrjujejo uboštvo 'Kranjskega Janeza', ki sam sebi ne privošči čistega vina.

Resnica je na srečo brezplačna, a če jo želimo ukaniti, zanjo "pač" plačamo najvišjo ceno.

Zadnje objave

blog post

29.03.2024

6 min

Duhovi kredit – past trže pogodbe

"Za vse boš plačal. Največ boš plačal za svoje rojstvo …"

RAZMIŠLJANJA

blog post

17.03.2024

5 min

Je nevednost lahko rešitev?

Bob Marley ni 'opletal' s kuhalnico in Steve Jobs ni bil računalniški genij.

RAZMIŠLJANJA

blog post

18.02.2024

4 min

Živele 'fake news'

Fairplay

RAZMIŠLJANJA