Clovek

neskoncnost

It takes a loveheartmind to be allpossible.

Transcedenca

kosarica

0

01.10.2019

2 min

Srečaj se z verzom

Verzi za spodbudo: v 18 poetičnih kavarnah kava v zameno za pesnitev

Ob mednarodnem dnevu kave akcija Srečaj se z verzi

VIR: RTV SLO

Prvi dan oktobra je bil leta 2015 izbran za mednarodni dan kave in tako je mogoče danes v 18 slovenskih lokalih račun za kavo ali čaj poravnati z verzi. K pisanju verzov goste v Ljubljani in Mariboru spodbujata Glorjana Veber in Feri Lainšček.

"Mogoče smo pozabili, kar ptice niso, da je petje namenjeno proslavljanju sveta. Poezija zato proslavlja življenje in krepi njegovo lepoto. Človeku v nas daje hrabrost, širi meje njegove zavesti in ojača notranjo melodijo. Ko s kavo pozdravimo dan, pozdravimo sonce, pozdravimo pesem v nas," akcijo spremlja Glorjana Veber, ki goste spodbuja v ljubljanski kavarni Lokus.

Feri Lainšček, ki je v spodbudo gostom v mariborskem lokalu e-Kafe, pa je o pobudi dejal: "Veselim se pesniške knjige, ki jo bomo skupaj napisali 1. oktobra. Združilo nas bo iskanje občutkov lepega, spraševanje o smislu, želja po ohranjanju upanja in gotovo še marsikaj. Prepričan sem namreč, da človek v resnici pesniško prebiva na tem svetu in trenutki, ko zmore to tudi izraziti, se mi zdijo še posebej dragoceni."

Družno ustvarjena knjižica pesmi
Iz ustvarjenih pesmi bo namreč nato nastala knjižica za vse, ki potrebujejo spodbudo v težkih trenutkih, najprej zlasti predstavnikom Združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, bolnikom in njihovim svojcem.

"S svojimi stihi in mislimi bodo v izbranih pesniških kavarnah bodrili k smelim korakom v življenje tiste, ki so se kot oni sami znašli na življenjski prelomnici," so sporočili iz podjetja Julius Meinl, ki je pobudnik in organizator akcije.