neskoncnost

Language frequencies

kosarica

0

30.05.2019

2 min

Mednarodni festival v Italiji

Mednarodni potovalni festival novinarstva in znanja "Dialoghi" je obsežno in odprto soočanje z zapisanimi, ustnimi in filmskimi pričevanji, analizami, razmišljanji, knjigami novinarjev, strokovnjakov in pisateljev; je poglobljena analiza trenutnih in preteklih dogodkov, med katerimi so migracije, podnebne spremembe, vojne in tudi predstavitev konstruktivnih predlogov za izboljšanje družbenih razmer.

Gre za potovalni festival v različnih krajih in za vse starosti: v strelski jami, na Trgu bazilike, po ulicah, v sobi avstrijske vile, v gradu, v cerkvi iz 12. stoletja, v beneški vili, v samostanu, ob robu jezera ... Razvija se v 3 delih (pomlad, poletje, jesen) s 25 dnevi obiska na 27 lokacijah, zajema 14 zainteresiranih občin (od katerih je ena avstrijska), 24 konferenc, 21 predstavljenih knjig, 10 predstav, različne glasbene in bralne dogodke, 130 gostov iz vse Italije in tujine. Originalni format tega festivala, ki predvideva potovanje po deželi Furlanija – Julijska krajina in v tujino, omogoča, da ohrani svoje kulturne in umetniške ambicije z izredno pozornostjo do informacij, gostov na nacionalni in mednarodni ravni ter srečanjem, ki segajo v vse smeri in teme, hkrati pa je postane promotor zgodovinskih in redkih lepot ter eno-gastronomskih specialitet Furlanije – Julijske krajine.

31. maja je v Pozzuolo del Friuli, Center Balducci potekal pogovor Kateri Balkan in katera Evropa? z Gigi Riva, novinarjem L'Espressa, Arduino Paniccia, geopolitikom in Elvir Mujčič, bosansko pisateljico. Pogovor je vodil Walter Skerk, novinar RAI FVG. Sledila je poezija dialogov z dvema gostjama: Majo KlariĆ, predsednica Kulturnega združenja Fotopetica iz Šibenika (Hrvaška) in Glorjana Veber, direktorica Inštituta IRIU in javnega zavoda za mladinsko kulturo, izobraževanje, informiranje in šport CMLC.