neskoncnost

Language frequencies

kosarica

0

12.06.2019

2 min

2 mednarodna festivala poezije v Italiji

Mednarodni pesniški festival Parole Spalacante (široko odprte besede) v Genovi je bil ustanovljen leta 1995 in je največji ter najstarejši pesniški dogodek v Italiji, ki ga že od samega začetka organizira Circolo dei Viaggiatori nel Tempo in vodi pesnik Claudio Pozzani. Festival predstavlja poezijo v povezavi z drugimi umetniškimi oblikami (glasba, video in kino, gledališče, vizualne in likovne umetnosti, ples) ter novimi mediji. Vsako leto ponudi 120 brezplačnih dogodkov, kot so bralni dogodki, predstave, razstave, koncerti, delavnice, vodeni ogledi, projekcije. Med že organiziranimi 29 izvedbami je festival obiskalo več kot 1900 pesnikov iz 91 držav, med njimi Nobelovi nagrajenci Walcott, Soyinka, Coetzee, Gao in Milosz.

Slovenijo so na Parole Spalacante do sedaj zastopali naslednji ustvarjalci: Tomaz Šalamun, Maja Gal Štromar, Milan Dekleva, Glorjana Veber. Seznam udeležencev si lahko ogledate tukaj. Na 25. izvedbi festivala sem nastopala na priporočilo mednarodne platforme Versopolis, ob tej priložnosti je izšel tudi trojezični booklet Tebe, ki te bom volila.

Hkrati sem se nastopala tudi na mednarodnem pesniškem festivalu Voix Vives, od Sredozemlja do Sredozemlja, ki je organiziran kot vabilo javnosti, da spozna sodobno sredozemsko poezijo, se poglobi v poetsko in literarno domišljijo, povezano z geografijo, s teritoriji, odkrije in deli kulture. 9-dnevni festival privabi vsako leto več kot 70.000 obiskovalcev in gosti številne pesnike in umetnike iz vseh delov Sredozemlja: iz latinskega Sredozemlja, Afrike, Balkana, Bližnjega vzhoda ter tudi iz tistega dela, ki ga je zgodovina "izvozila" v svet (Južna Amerika, Srednja Amerika, Zahodna Afrika, frankofonski svet...).